Hormonel migræne: (endnu) en overset sygdom relateret til cyklus, du bør kende til
“Det gør ondt at være kvinde”.
Jeg kan ikke huske hvornår, jeg hørte sætningen første gang. Men jeg ved, at jeg har hørt den flere gange, end jeg kan overskue, og i mange forskellige variationer. Den dukkede op, når jeg som teenager havde så kraftige menstruationskramper, at jeg langsomt faldt sammen på gulvet, og min mor så til med et overbærende: “Jeg forstår det, jeg kan selv huske, hvordan det var, da jeg var i din alder”. Igen, da jeg på anbefaling fra lægen kom på p-piller for at “regulere min cyklus” og dæmpe de månedlige smerter, som “desværre bare er en del af at være kvinde”. Og i gymnasiet, når jeg og mine veninder måtte blive hjemme fra timerne under dække af en omgang influenza, som i virkeligheden var vores smertefulde menstruationer.
Nu ‐ i mine tyvere - møder jeg stadig smerten og ordene, der skal forsøge at mildne den. Jeg kalder det for Livmoderens Lidelsesfællesskab. Ofte møder vi hinanden med søsterlige kommentarer såsom: “Årh, det kender jeg godt!” eller: “Øv, hvor irriterende!”. Men de velmenende kommentarer, der skal udtrykke, at vi forstår hinandens lidelser, og at ingen af os er alene med dem, ender i deres gentagelse netop med at reproducere idéen om, at “det skal sgu gøre lidt ondt!”, som det så ofte er blevet råbt i Robinson Ekspeditionen. Dermed bliver smerter relateret til vores menstruationscyklus en kollektiv kendsgerning, der ikke sættes flere spørgsmålstegn ved end højest nødvendigt.
Men hvis ikke vi stiller spørgsmål til lidelserne, der kan følge med det at have en livmoder, ender vi i bedste fald med at acceptere dem, og i værste fald helt at overse dem. Dét blev jeg selv smerteligt bevidst om (pun intended), da jeg begyndte min research til dette blogindlæg om en ganske særlig form for smerte, der kan ramme os med en livmoder: Hormonel migræne.
Jeg havde ganske enkelt ikke tænkt på, hvor invaliderende en sygdom det er, eller hvor mange, der døjer med det hver eneste måned. Fordi ingen havde fortalt mig det… Så lad os tale om hormonel migræne! Jeg vil gerne lægge ud med at dele de vigtigste pointer fra min research med dig her. Forhåbentlig vil de også gøre dig klogere på den oversete sygdom, så du ikke længere behøver at bide smerten i dig, hvis du kan nikke genkendende til dens symptomer.
Hvad er hormonel migræne?
Der findes migræne, og så findes der hormonel migræne. Men hvad er egentlig forskellen på de to? Kort sagt er hormonel migræne en subtype af migræne, som - ulig almindelig migræne - adskiller sig ved at blive trigget af menstruationscyklussens hormoner. Derfor kaldes hormonel migræne også for menstruationsmigræne. På trods af sammenhængen med menstruation er det dog lidt af en forsimpling, hvis vi blot nøjes med at kalde den det.
Hormonel migræne er nemlig forbundet med hele cyklussens hormonelle udsving, og altså ikke nødvendigvis kun dem, der sker i forbindelse med menstruationen. Det er for eksempel ikke ualmindeligt at opleve hormonelt betingede migræneanfald omkring ægløsning og i igen i overgangsalderen, når hormonerne dér ændrer sig. I sundhedsfaglige kredse skelner man af samme grund også mellem menstruationsmigræne og menstruationsrelateret migræne, som ikke nødvendigvis forekommer under selve menstruationen, men som stadig er forbundet til cyklus.
Hvorfor får man hormonel migræne?
Hvis du er ramt af hormonel migræne, er du langt fra alene. Migræne forekommer i forvejen langt oftere hos kvinder end hos mænd, og mellem en tredjedel og halvdelen af alle kvinder, der lider af migræne, oplever en forværring af deres symptomer i forbindelse med deres menstruation. Derudover har banebrydende dansk forskning for nylig vist, at hele 17 % af kvindelige migrænepatienter specifikt oplever menstruationsmigræne, altså anfald i deres sygdom lige op til eller under deres månedlige blødning.
Der er stadig meget, vi ikke ved om migræne, men man mener, at hormonel migræne er knyttet til hormonerne østrogen og oxytocin, og at anfald af migrænen kan udløses ved fald i netop disse to hormoner. Samtidig har studier vist en sammenhæng mellem niveauet af signalstoffet calcitonin gen-relateret peptid (CGRP) og migræne, som man mener er en udløsende faktor. Hvordan det helt præcist hænger sammen, forskes der lige nu i.
Er du gravid, vil dit østrogenniveau være mere stabilt, og derfor oplever mange gravide, at deres migræne forbedres under graviditeten. På samme måde oplever mange af samme årsag desværre også, at deres migræne forværres, når de går i overgangsalderen. Når menstruationen helt ophører på den anden side af menopausen (den sidste menstruation), oplever de fleste, at deres hormonelle migræner mindskes eller helt ophører.
Hvordan føles et hormonelt migræneanfald?
Helt overordnet inddeler man migræne i to hovedkategorier: Migræne med aura og migræne uden aura. Ordet aura betyder “forvarsel” og kan for eksempel vise sig i form af syns- og føleforstyrrelser inden et anfald. Hormonel migræne hører til kategorien af migræne uden aura. Det vil sige, at hormonel migræne oftest opstår pludseligt og uden forvarsel.
Et migræneanfald, som kommer som resultat af hormonelle udsving, kan vare fra få timer og helt op til tre døgn, og det vil ofte vise sig i form af kraftige smerter, der sidder i den ene side af hovedet og dunker i takt med ens puls. Mange oplever desuden kvalme og overfølsomhed overfor lyd og lys, mens den hormonelle migræne står på.
Ud over at skulle døje med voldsomme smerter, oplever personer, der lider af hormonel migræne, desværre ofte flere misforståelser og fejlagtige antagelser, end folk med andre former for migræne. Ifølge Nationalt Videnscenter for Hovedpine kan det skyldes, at migræne, som optræder i forbindelse med menstruation, er “dobbelt tabubelagt”. Altså at stigmaet, som er forbundet med menstruationen, forstærkes af stigmaet forbundet med migræne - og omvendt. Derfor kan det være en rigtig god idé, uanset om du er migræneramt eller ej, at tale åbent om det. På den måde kan vi sammen få udbredt mere viden omkring hormonel migræne og hjælpe med at få fjernet noget af den skam, som mange, der rammes af det, oplever.
Hvordan kan hormonel migræne forebygges og behandles?
I skrivende stund findes der desværre ikke nogen behandling, som endegyldigt kan gå ind og fjerne hormonel migræne for good. Der er dog nogle forskellige ting, man kan gøre for at forebygge og dulme migræneanfaldene. Her skelner man mellem migræne forbundet til enkelte cyklusser og mere regelmæssige migræneanfald, som optræder i hver menstruationscyklus.
Medicinsk behandling af hormonel migræne
Ved migræneanfald forbundet til enkelte cyklusser kan du først og fremmest gøre brug af håndkøbsmedicin, som for eksempel paracetamol (Panodil) eller acetylsalicylsyre ( Treo). Ved tilbagevendende, regelmæssige migræneanfald kan du i samråd med din læge forsøge dig med behandling med triptaner, som er en samlebetegnelse for anfaldsmedicin, der virker specifikt på migræne. Uanset, hvad du og din læge vælger, skal du være opmærksom på ikke at tage smertestillende medicin i mere end ni dage per måned, da du i så fald kan risikere at udvikle en helt anden form for hovedpine, nemlig såkaldt medicinoverforbrugshovedpine.
P-piller uden den indlagte pause på syv dage kan også bruges til behandling af hormonel migræne. Grunden til, at man springer pausen over her, er, at man på den måde undgår faldet i de kunstige hormoner, som kan risikere at fremkalde migræneanfaldene i pillepausen. Det er dog vigtigt at understrege, at p-piller frarådes helt, hvis du samtidig har migræne med aura, da der er påvist en sammenhæng mellem migræne med aura og blodpropper i hjernen. Som altid: Spørg lægen, hvis du er i tvivl!
Alternativ behandling af hormonel migræne
Ikke-medicinske behandlingsformer er også en mulighed, og tilmed én, som Det Nationale Videnscenter for Hovedpine anbefaler som supplement til den medicinske behandling. Af ikke-medicinske tiltag findes bl.a. fysioterapi og biofeedback terapi, som begge har vist at have en forebyggende virkning mod migræne uden aura. Personer, der særligt døjer med en kombination af migræne og spændingshovedpine, kan også have glæde af kiropraktisk behandling, hvor man går ind og manipulerer leddene i nakken for at afhjælpe spændinger og dermed også hyppigheden af migræneanfaldene.
Sidst men ikke mindst er det værd at nævne, at du også kan skrive dig op til et længere, specialdesignet behandlingsforløb hos specialklinikker indenfor migrænebehandling. Der findes flere forskellige tilbud, hvis du googler behandlingsforløb for migræne.
Jeg håber, at du er blevet en smule klogere på hormonel migræne i dette blogindlæg. Har du spørgsmål, eller har du en fornemmelse af, at du selv er en af dem, som lider af migræne relateret til din menstruationscyklus, anbefaler vi, som altid, at du går til din egen læge - også hvis du “bare” er i tvivl.