10 fordele ved at skifte til menstruationstrusser
Dette indlæg indeholder affiliate links - markeret som reklamelinks - som betyder, at jeg får en lille kommission som tak hver gang, du køber via mine links. Alle tips og holdninger i indlægget er som altid 100 % mine egne.
Menstruationstrusser er på kort tid stormet ind på det danske marked. Tidligere skulle du på nettet og risikere en større regning i form af told, moms og transportgebyr for at få et par menstruationstrusser hjem i undertøjsskuffen. I dag findes menstruationstrusser i de fleste større supermarkeder, på apoteker, i helsekosten og i stormagasiner som Magasin (reklamelink).
De smarte trusser, som du kan bløde direkte i uden at bløde igennem, tilbyder en ny måde at have menstruation på. En måde, som forener tidens undertøjsmode med den månedlige håndtering af din menstruation, og som - hvis man skal tro markedsprognoserne - er kommet for at blive. Men hvad er det helt præcist, der gør menstruationstrusserne til flere og flere danskeres foretrukne menstruationsprodukt? Her er 10 bud.
1. Menstruationstrusser er mere komfortable
Ved første øjekast ligner de almindelige trusser - og de rigtig gode modeller føles lige sådan! Menstruationstrusser er designet til at være bløde, åndbare og lette at bevæge sig i, hvilket betyder, at du kan føle dig mere afslappet og komfortabel hele dagen. De er med andre ord noget mere behagelige at have på end de klassiske tamponer eller bind, mange af os ellers har været vant til (gone are the days med lim, der får fat i inderlår og/eller kønsbehåring). Og gudsketakoglov for det!
2. Du kan få menstruationstrusser i mange forskellige modeller
I takt med, at flere og flere har fået øjnene op for menstruationstrusser, er der kommet nye modeller til. Det betyder, at du i dag kan vælge mellem flere forskellige slags, uanset om du er til androgyne boxers (reklamelink) eller det mere feminine og sensuelle look (reklamelink). Så er spørgsmålet blot: Hvad er du mest til?
Her er fem eksempler på forskellige modeller af menstruationstrusser, som kan købes i Danmark (klik på billederne for at komme direkte til en forhandler):
3. Menstruationstrusser er mere skånsomme mod huden
Mange engangsbind og tamponer indeholder rester af uønsket kemi og andre irritanter, der kan forårsage hudirritation og - i værste fald - allergiske reaktioner. Et studie fra University of California Berkeley i USA har for nylig vist, at en række tamponmærker, der forhandles i EU, indeholder rester af tungmetaller som bly og arsen (undersøgelsen fortæller desværre ikke noget om, hvilke mærker, der er tale om).
Menstruationstrusser, der forhandles i EU, er derimod typisk fremstillet af materialer, der er mere skånsomme mod den sarte hud i underlivet. Mange producenter er desuden mere åbne omkring, hvad deres menstruationstrusser indeholder, så du ved, hvad du putter i dit underliv.
4. Menstruationstrusser sparer på affaldet
Det er ingen hemmelighed, at menstruationstrusser er et mere bæredygtigt alternativ til konventionelle engangsprodukter - hvis du vel at mærke bruger dem flittigt og passer godt på dem. Med en stak menstruationstrusser i undertøjsskuffen kan du altså reducere mængden af affald og på den måde bidrage til at mindske miljøpåvirkningen gennem dit valg af menstruationsprodukt.
5. Du løber aldrig tør for menstruationsprodukter igen
Fordi menstruationstrusser kan genbruges mange gange, skal du ikke bekymre dig om at hastekøbe bind og tamponer, når lageret løber tør, og din menstruation er for tidligt på den. Med et arsenal af trusser klar i undertøjsskuffen - og et par rene i tasken - er du altid forberedt. Nemt!
6. Du sparer penge i det lange løb
Selvom menstruationstrusser kan være dyrere at købe i starten, er der på lang sigt mange penge at spare ved at skifte fra engangsprodukter til menstruationstrusser. Hvis du passer godt på dem og følger vaskeanvisningen på pakken, kan et par menstruationstrusser nemlig holde i flere år, og det bliver over tid til mange penge sparet.
Er pengene små, så start med et par trusser og tilføj lige så stille flere til samlingen. På den måde kan du også teste flere forskellige slags trusser løbende og finde frem til dem, du synes bedst om.
7. Du kan kombinere menstruationstrusser med andre menstruationsprodukter
Bløder du meget? Så har jeg godt nyt. Menstruationstrusser kan nemlig snildt kombineres med andre produkter, så du kan føle dig tryg under din blødning. Mange har glæde af det ekstra lag beskyttelse, som et par menstruationstrusser tilbyder, når de bruger tampon eller kop.
Er du mere en bind-type på de heavy dage, så kan et par menstruationstrusser med et bind i være en ganske udmærket måde at give sig selv lidt længere tid at løbe på, når man er ude. Når bindet er fyldt, tager du det bare ud af trusserne, og vupti - så er der et ekstra lag under til at fange menstruationsblodet. Perfekt til dage, hvor det skal gå stærkt, og der ikke er tid til det store skift.
LÆS OGSÅ: 5 hacks til at få det bedste ud af dine menstruationstrusser
8. Du får en bedre fornemmelse for din egen blødning
Fordi du er i kontakt med dit blod, når trusserne skal skylles i hånden efter brug, vil du opleve at være i kontakt med dit blod på en anden måde, end du er vant til, hvis du tidligere har brugt engangsprodukter. Når du skyller trusserne, kan du dels se, hvor meget, du egentlig bløder, og samtidig se dit blod i et nyt lys. For nogle er det en dealbreaker, mens det for andre giver en helt ny forståelse og respekt for kroppens maskineri og den månedlige blødning.
9. Menstruationstrusser er ideelle til sports- og fritidsaktiviteter
Måske du allerede har prøvet at træne med et bind eller en tampon og mærket, hvordan produktet har skarvet eller flyttet sig? Hvis du har, er du langt fra alene. I 2015 blev den britiske musiker og London Marathon løber Kiran Gandhi verdenskendt, da hun valgte at løbe de 42,195 kilometer med menstruationsblod ned ad inderlårene. Forud for løbet havde Kiran Gandhi vurderet, at det ville være mere komfortabelt for hende at gennemføre løbet uden et potentielt irriterende menstruationsprodukt. Måske hun havde valgt anderledes, hvis menstruationstrusser var en mulighed?
Én ting er i hvert fald sikker: Menstruationstrusser sidder tæt til din krop og følger dine bevægelser uden at skarve og nive - også når du træner!
10. Menstruationstrusser kan medvirke til at normalisere menstruation
Sammenlignet med bind og tamponer kræver menstruationstrusser lidt håndtering; brugte par skal skylles i hånden, tørres og derefter vaskes igen - og dét kræver for nogle lidt tilvænning. Men modsat engangsprodukter, der bare skal kyles i skraldespanden, når du er færdig med at bruge dem, forvandler menstruationstrusser ikke dit menstruationsblod til affald. I stedet bliver dit menstruationsprodukt - menstruationstrusserne - en helt almindelig del af din garderobe. Dét, tror jeg, er med til at normalisere menstruationen. Og jeg er vild med det! Måske du også bliver det?